Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

ΓΛΥΚΑ

ΓΛΥΚΑ

1.ΚΡΕΜ ΜΠΡΟΥΛΕ.

ΥΛΙΚΑ=16 κροκους,250γρ ζαχαρη,ελαφρυ ξύσμα φλούδας πορτοκαλιού(όχι ασπράδι φλούδας),1λτρ κρεμα γαλακτος,πρεζα βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ=κτυπαμε σε μια λεκανιτσα ζαχαρη,κροκους,βανιλια κ το ξύσμα δυνατά να ενσωματωθούν κ να ασπρίσει το μιγμα.Αφου ενσωματωθούν τα υλικα τα βαζουμε σε μπολάκια κ ψήνουμε στους 180 για 45΄ σε ταψί με νερό (μπεν μαρι).Για να δούμε αν είναι έτοιμο τρυπάμε με μαχαιράκι κ όταν το βγάζουμε πρέπει να είναι στεγνό.

Φυλάσσεται σε ψυγείο κ όταν πρέπει να σερβιριστεί λιώνουμε με καμινέτο μαύρη ζάχαρη να καραμελωσει από πανω.

2.ΚΡΕΜ ΚΑΡΑΜΕΛΕ.

ΥΛΙΚΑ=8 αυγά χτυπημένα ομελετα,150γρ ζαχαρη-250γρ ζαχαρη,1λτρ γάλα 3,5%,πρεζα βανίλια

ΕΚΕΛΕΣΗ=βαζουμε το γάλα τη ζάχαρη κ τη βανίλια να βρασουν.Χτυπαμε τα αυγά ομελέτα(όχι πολύ)μόλις πάρει βράσει το μίγμα το προσθετουμε στην ομελέτα.

Σε 2ο κατσαρόλι λιώνουμε τη ζάχαρη να γινει καραμελα.Η διαδικασία θέλει προσοχή να μη καουμε.Αφου λιώσει την τοποθετούμε στα κυπελλάκια ίσα να πιάσει τον πατο.

Κατόπιν γεμίζουμε τα κύπελλα με την κρεμα.Αφου κρυώσει λιγο τα βαζουμε προσεκτικά στο ψυγείο.

3.ΣΙΡΟΠΙ ΚΑΡΑΜΕΛΑ

Παίρνουμε όση ζάχαρη θέμε η χρειαζόμαστε κ τη λιώνουμε προσεκτικά να μη καουμε.Στη συνεχεία ανάλογα τη γεύση την υφή κ την πηκτικότητα που θέμα να της δώσουμε προσθετουμε νερό γάλα ή κρεμα γαλακτος.

4.ΠΑΝΑ ΚΟΤΑ.

ΥΛΙΚΑ=μαρμελαδα(συνίσταται με κομματάκια μέσα),πρέζα βανιλια,5 φύλλα ζελατινα,150γρ ζαχαρη,1 λτρ γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ=βαζουμε το γαλα,τη ζαχαρη,τη βανίλια να βράσουν κ συγχρόνως μαλακώνουμε τα φύλλα ζελατίνας σε νερό(βρύσης).Αφού μαλακώσουν τα βαζουμε κ αυτά στο κατσαρόλι με το μίγμα.

Στα κυπελακια που έχουμε απλώσει βαζουμε στον πατο τη μαρμελάδα ίσα να τον πιασει.κατοπιν προσθετουμε κ το μιγμα.Αφηνουμε να κρυωσει κ σερβιρεται κρυο απ το ψυγειο.Στο σερβιρισμα στολίζουμε με σιροπι,αναλογως.

5.ΠΑΡΦΕ ΚΑΦΕ.

ΥΛΙΚΑ=α)ζάχαρη κ καφέ(αναλογια1/4,καφε/ζαχ.)

β)χτυπημένα αυγά ομελέτα

γ)κρεμα γαλακτος(1 φυτικη-0,5 ζωική)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ=Βαζουμε το α) σε κατσαρόλι να βράσει κ να ομογενοποιηθεί το μιγμα.Μολις ομογενοποιηθεί το προσθετουμε στα αυγά κ ανακατεύουμε μαλακά μέχρι να κρυωσει-δεσει.κατοπιν χτυπάμε το γ) σαντιγυ.Αφου γινει η σαντιγί προσθετουμε κ το προηγούμενο μίγμα ανακατεύοντας μαλακα,μην κάτσει η σαντιγυ.Αφου γινει ένα ομοιογενές μίγμα το φορμάρουμε κ το καταψυχουμε.Σερβιρεται κρυο.

6.ΝΟΥΓΚΑΤ.

ΥΛΙΚΑ=ξηροι καρποι,αποξηραμενα φρούτα(τα πολύχρωμα),κρεμα γαλακτος 1λτρ φυτικη,1/2λτρ ζωικη,150γρ ζαχαρη,μια κουταλιά μέλι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ=Αλεθουμε τους ξηρούς καρπούς κ ψιλοκόβουμε τα φρουτα.κατοπιν τα περνάμε από τηγανι με ζάχαρη κ μέλι κ αφήνουμε στην ακρη.Στη συνεχεία χτυπάμε την κρεμα γαλακτος σαντιγί

Στη συνέχεια προσθετουμε το μίγμα στην σαντιγί κ ανακατεύουμε μαλακά μη κάτσει η σαντιγυ.Αφου ομογενοποιηθεί τα φορμάρουμε κ τα καταψυχουμε.Σερβιρεται κρυο.

7.ΚΑΡΑΜΕΛΟΠΙΤΕΣ.

ΥΛΙΚΑ=μπανανα,ακτινιδιο,γερμας,ανανας,καρυδια,φουντουκια,αποξηραμενα φρουτα,δαμασκηνα,σταφιδες,μηλο-φυλλο κρούστας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ=ψιλοκόβουμε τα φρούτα κ τα βάζουμε σε τηγάνι με σιγανή φωτιά να σιγοψηθούν στο σιρόπι τους.Όσο σιγοψήνονται ψιλοκόβουμε τα αποξηραμένα κ αλέθουμε ελαφρώς τους ξηρούς καρπους.στη συνέχεια τα βάζουμε κ αυτά στο τηγάνι κ ανακατεύουμε καλά να γίνουν μιγμα.Στη συνεχεία προσθέτουμε κανέλα(λιγη),ανακατεύουμε κ ρίχνουμε ζάχαρη τόση ώστε αφού καραμελωσει να έχει γινει ένας σφιχτός χυλος.Προαιρετικα βαζουμε μια κουταλιά μελι.αφου γινει αφήνουμε στην άκρη να κρυωσει καπως.Οσο κρυώνει απλώνουμε κ κόβουμε τα φύλλα σε 4 ορθογώνια κομματια.Στη συνεχεία με πινέλο λαδώνουμε τις πλευρές του κάθε κομματιού κ απλώνουμε το μίγμα κατά μήκος της μακριάς πλευράς κ τυλίγουμε σφιχτά σαν φλογέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: