Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

ΠΥΡΙΝΑ ΑΤΟΜΑ

ΠΥΡΙΝΑ ΑΤΟΜΑ

ΦΡΟΥΤΑ

Σχεδόν όλα τα φρούτα ταιριάζουν στην πύρινη ιδιοσυγκρασία, καθώς δροσίζουν και ενυδατώνουν τον οργανισμό. Τα πολύ όξινα όμως φρούτα (κυρίως τα εσπεριδοειδή), καλό είναι να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες.

ΝΑΙ - 1 Γλυκό ώριμο μήλο, γλυκό σταφύλι (μοσχάτο)
ΝΑΙ - 2 Αχλάδι, πεπόνι, σύκο, δαμάσκηνο, ανανάς, βατόμουρο, μάνγκο, σταφύλι
ΟΧΙ - 1 -
ΟΧΙ - 2 Πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ, βερίκοκο, ροδάκινο, κεράσι, φράουλα

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Τα ωμά λαχανικά ταιριάζουν καλύτερα από τα βρασμένα, κατα τη διάρκεια όμως του χειμώνα θα πρέπει να μαγειρεύονται στον ατμό, για να γίνονται πιό εύπεπτα.

ΝΑΙ - 1 Κουνουπίδι, σέλινο, φύτρα από ηλιόσπορο και alfa alfa
ΝΑΙ - 2 Λάχανο, μπρόκολο, φασολάκι, σπαράγγι, μαρούλι, μπάμια, πατάτα, πιπεριά
ΟΧΙ - 1 Ωμό κρεμμύδι
ΟΧΙ - 2 Κρεμμύδι μαγειρευμένο, καρότο, παντζάρι, ντομάτα, αβοκάντο, σπανάκι

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ

Όλα τα δημητριακά ταιριάζουν, καθώς δίνουν τα απαραίτητα καύσιμα που θα χρησιμοποιήσει η πύρινη ενέργεια του Pitta.

ΝΑΙ - 1 Σιτάρι
ΝΑΙ - 2 Ρύζι basmati, ρύζι parboiled, ρύζι άσπρο, βρώμη, σίκαλη
ΟΧΙ - 1 -
ΟΧΙ - 2 Καλαμπόκι, μαύρο ρύζι, κεγχρί

ΟΣΠΡΙΑ

Τα όσπρια επίσης ταιριάζουν στα πύρινα άτομα.

ΝΑΙ - 1 Πράσινο μικρό φασολάκι (ροβίτσα)
ΝΑΙ - 2 Φασόλι, ρεβύθι, σόγια, tofu, κουκιά, φάβα
ΟΧΙ - 1 -
ΟΧΙ - 2 Φακές (πράσινες, καφέ και κόκκινες)

ΖΩΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Το κρέας και τα παράγωγά του είναι από τα κυριότερα πύρινα τρόφιμα, έτσι θα πρέπει γενικά να αποφεύγεται η συχνή κατανάλωσή τους. Ο Pitta άνθρωπος μπορεί να ζήσει αποκλειστικά με φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

ΝΑΙ - 1 Γάλα, κρέμα, βούτυρο, ghee
ΝΑΙ - 2 Φρέσκο ελαφρύ τυρί, παγωτό, κοτόπουλο, γαλοπούλα, κυνήγι
ΟΧΙ - 1 Χοιρινό, λαρδί, αρνί, μοσχάρι, θαλασσινά
ΟΧΙ - 2 Αυγό, κεφίρ, κίτρινο τυρί, γιαούρτι, ψάρι

ΚΑΡΠΟΙ

Οι ψημένοι και αλατισμένοι ξηροί καρποί θα πρέπει να αποφεύγονται, ενώ αντίθετα θα ωφελήσουν οι καρποί που έχουν μείνει για μερικές ώρες σε νερό.

ΝΑΙ - 1 -
ΝΑΙ - 2 Ηλιόσποροι, καρύδα
ΟΧΙ - 1 Αλμυρό φυστίκι
ΟΧΙ - 2 Σουσάμι, κουκουνάρι, αμύγδαλο, καρύδι, κάσιους, κολοκυθόσπορος

ΕΛΑΙΑ

Τα λιπαρά είναι γενικά ουσίες που θερμαίνουν και έτσι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται συχνά.
ΝΑΙ - 1 -
ΝΑΙ - 2 Ηλιέλαιο, σογιέλαιο, λάδι καρύδας
ΟΧΙ - 1 Φυστικέλαιο
ΟΧΙ - 2 Ελαιόλαδο, σουσαμέλαιο, αμυγδαλέλαιο, καλαμποκέλαιο

ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ

Ο πύρινος οργανισμός έχει ικανοποιητική παραγωγή ινσουλίνης (το πάγκρεας είναι πύρινο όργανο) και έτσι παθαίνει εύκολα υπογλυκαιμία. Θα πρέπει να έχει τακτικά τη γλυκιά γεύση στο φαγητό του.

ΝΑΙ - 1 Φρουκτόζη
ΝΑΙ - 2 Μαύρη ζάχαρη, maple syrup
ΟΧΙ - 1 Άσπρη ζάχαρη
ΟΧΙ - 2 Μέλι, μελάσσα

ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

Πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή και σε μικρή ποσότητα.

ΝΑΙ - 1 Κορίανδρο
ΝΑΙ - 2 Μάραθο, κουρκουμάς, μέντα, κανέλα, κρόκος, κύμινο
ΟΧΙ - 1 Πιπέρι, chilli, πιπέρι cayenne, μουστάρδα, σκόρδο
ΟΧΙ - 2 Αλάτι, μοσχοκάρυδο, βασιλικός, ρίγανη, γαρίφαλο, κανέλα

ΠΟΤΑ

ΝΑΙ - 1 Χαμομήλι, μέντα, δυόσμος, μάραθο, γάλα σόγιας
ΝΑΙ - 2 Λεβάντα, μελισσόχορτο, πράσινο τσάι, γάλα (δροσερό)
ΟΧΙ - 1 Οινοπνευματώδη
ΟΧΙ - 2 Καφές, τσάι, όξινοι χυμοί (λεμόνι, πορτοκάλι, κλπ)

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΝΑΙ - 1 Λάδι από νυχτολούλουδο, λεκιθίνη, έλαια Ω3 - Ω6
ΝΑΙ - 2 Αμινοξέα, βιταμίνες συμπλέγματος Β, γύρη ανθέων, χυμός αλόης
ΟΧΙ - 1 -
ΟΧΙ - 2 Βιταμίνη C, σπιρουλίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: