Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ


Δρ Γ. ΠΑΝΟΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τμήμα Παχυσαρκίας, Διατροφής και Μεταβολισμού, Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ

Η στεφανιαία νόσος παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας στις βιομηχανικές χώρες, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα εκρηκτική αύξηση και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Είναι επομένως αναγκαία η αναγνώριση των αλλαγών στη διατροφή, οι οποίες θα επιτρέψουν την αποτελεσματική πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Οι διατροφικές οδηγίες στην αντιμετώπιση των δυσλιπιδαιμιών και την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων πρέπει :

� Να στηρίζονται σε επαρκή επιστημονικά δεδομένα
� Να είναι ανεξάρτητες από ασφάλεια και διαθεσιμότητα
� Να είναι πάντοτε εξατομικευμένες
� Να έχουν ως κύρια προτεραιότητα την ελάττωση των κορεσμένων λιπών
� Να λαμβάνουν υπόψη και πιθανές άλλες επιδράσεις σε άλλες νόσους
� Να είναι πρακτικές και ευκολονόητες για τον ασθενή

Τα ευρήματα από μεταβολικές μελέτες, προοπτικές μελέτες πληθυσμών και κλινικές μελέτες των τελευταίων ετών υποδεικνύουν ότι τουλάχιστον 3 διατροφικές στρατηγικές έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου :

� Η αντικατάσταση των κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων από μη υδρογονωμένα ακόρεστα λίπη
� Η αύξηση της κατανάλωσης ω3 λιπαρών οξέων από ψάρια, συμπληρώματα ιχθυελαίων ή από φυτικές πηγές
� Η αύξηση κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών και δημητριακών με ταυτόχρονη μείωση της πρόσληψης απλών υδατανθράκων

Είναι καθοριστικής όμως σημασίας, εκτός από την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, η τακτική σωματική δραστηριότητα, η διακοπή του καπνίσματος και η διατήρηση ενός ρεαλιστικού «υγιούς» σωματικού βάρους.
Παραμένουν αδιευκρίνιστα ακόμη, χωρίς επαρκή επιστημονικά δεδομένα, ορισμένα θέματα τα οποία αφορούν τη διατροφή όπως :

� Πόση πρέπει να είναι η μείωση του προσλαμβανομένου ολικού λίπους
� Ποια είναι η ιδανική πρόσληψη πολυακορέστων και μονοακορέστων λιπών
� Ποια είναι η ιδανική σχέση ω3/ω6 πολυακορέστων λιπών
� Πόση πρέπει να είναι και από ποιες πηγές η πρόσληψη της πρωτεΐνης
� Ποια είναι η επίδραση των φυτοχημικών, των αντιοξειδωτικών βιταμινών των αλάτων και των ιχνοστοιχείων

Η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, με την παρασκευή και ενσωμάτωση στο καθημερινό διαιτολόγιο τροφών- φαρμάκων (Nutraceuticals), αλλά κυρίως η μελέτη της αλληλεπίδρασης γονιδίων και διατροφής και η βάσει της γενετικής ανταπόκριση στη δίαιτα (Nutrigenetics), αποτελούν τις μεγάλες ελπίδες για την καλύτερη συνεισφορά της διατροφής στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: