Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2007

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ


Τα αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για την υγεία και την ευεξία του παιδιού σας και περιλαμβάνουν τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία. Μέσω της αντιοξειδωτικής τους δράσης, η β-καροτίνη (πρόδρομος της βιταμίνης Α), οι βιταμίνες C και Ε, αλλά και τα ιχνοστοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος και το σελήνιο μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να έχει υγιέστερα κύτταρα. Το μητρικό γάλα περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά. Ο θηλασμός του παιδιού σας είναι ένας από τους τρόπους για να το βοηθήσετε να λάβει αυτά τα θρεπτικά συστατικά, ώστε να υποστηρίξετε την ανάπτυξη και εξέλιξή του. Υπάρχουν επίσης πολλές τροφές που είναι πηγές αντιοξειδωτικών θρεπτικών συστατικών, τις οποίες μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας, όταν μεγαλώσει.

Είναι ουσίες που μπορούν να εξουδετερώσουν ή να καταστρέψουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου είναι τύποι οξυγόνου υψηλής δραστικότητας και εμφανίζονται φυσιολογικά στο σώμα μας ως αποτέλεσμα βιοχημικών αντιδράσεων που λαμβάνουν χώρα στα συστήματα του σώματός μας. Υπάρχουν επίσης στο περιβάλλον: στις ουσίες που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα, στον καπνό του τσιγάρου, στο αλκοόλ, στα συντηρητικά και τα λιπάσματα, στις υπεριώδεις ακτίνες, στις ακτίνες Χ και στο όζον. Οι ελεύθερες ρίζες είναι βλαβερές όταν υπάρχει έλλειψη αντιοξειδωτικών ή όταν υπάρχει πλεόνασμα αυτών των ριζών. Έχουν ενοχοποιηθεί για την ανάπτυξη καρκίνου, για καρδιοπάθειες, για την αρθρίτιδα, για τον καταρράκτη και άλλες εκφυλιστικές ασθένειες, καθώς επίσης και για τη διαδικασία της γήρανσης.

Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου έχει διαπιστωθεί ότι καταστρέφουν τη μεμβράνη των κυττάρων, βλάπτουν και μεταλλάσσουν το DNA αυξάνοντας τον κίνδυνο δημιουργίας καρκινοειδών κυττάρων, μετατρέπουν ορισμένες χημικές ουσίες σε ενεργούς καρκινογόνους παράγοντες, ενώ απενεργοποιούν και διασπούν πρωτεΐνες.

Το αντιοξειδωτικό αμυντικό σύστημα του σώματος περιλαμβάνει ένζυμα και μια ποικιλία βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες αποτελούνται από β-καροτίνη (πρόδρομος των βιταμινών Α), βιταμίνες C και Ε, και μεταλλικά στοιχεία όπως ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και το μαγγάνιο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά συνεργάζονται με τα ένζυμα για να προστατεύσουν τα κύτταρά μας από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Η β-καροτίνη αλληλεπιδρά με τις βιταμίνες C και E και το σελήνιο στην αντιοξειδωτική λειτουργία του. Παίζει ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω της αντιοξειδωτικής της δράσης. Επιπλέον, η βιταμίνη Α διασφαλίζει την ανάπτυξη υγιούς δέρματος, των βλεννογόνων, του θυροειδούς αδένα και των λεμφικών ιστών, στοιχεία που αποτελούν το ανοσολογικό σύστημα.

Η βιταμίνη C έχει διαπιστωθεί ότι προστατεύει από την υπεροξείδωση των λιπιδίων στα κύτταρα μαζί με τη βιταμίνη Ε. Μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου.

Ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη Ε δρα είτε απομακρύνοντας τις ελεύθερες ρίζες είτε διασπώντας την αλυσίδα των αντιδράσεων των ελεύθερων ριζών. Αυτό συμβαίνει γιατί αντιδρά με τις ελεύθερες ρίζες. Μερικά από τα οφέλη που συνδέονται με την αντιοξειδωτική λειτουργία της βιταμίνης Ε, μπορεί να είναι η πρόληψη του καρκίνου και της καρδιοπάθειας, καθώς και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το σελήνιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο, που παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας και την πρόληψη ασθενειών στους ανθρώπους. Ως μέρος του αντιοξειδωτικού ενζύμου, γλουταθειόνη της υπεροξειδάσης, το σελήνιο παίζει σημαντικό ρόλο στο αντιοξειδωτικό αμυντικό σύστημα του σώματος. Στην αντιοξειδωτική του ικανότητα, το σελήνιο συνεργάζεται στενά με τη βιταμίνη Ε για να αποτρέψει τη ζημιά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα.

Τα βρέφη και τα παιδιά έχουν αυξημένες ανάγκες σε σελήνιο, λόγω του γρήγορου ρυθμού ανάπτυξης. Το RDA για το σελήνιο στα βρέφη ηλικίας έως έξι μηνών, είναι 10mcg/d και 15mcg/d στα βρέφη ηλικίας από έξι έως 12 μηνών. Γενικά, το ανθρώπινο γάλα είναι καλή πηγή σελήνιου. Η ποσότητα σεληνίου στο μητρικό γάλα ποικίλλει, ανάλογα με τη διατροφή της μητέρας και το στάδιο γαλουχίας. Τροφές που αποτελούν πηγές σελήνιου είναι το κρέας, το ψάρι και τα δημητριακά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: