Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2007

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Κ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γράφει Παπαχρήστος Παρασκευάς, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος., MSc στην Διασφάλιση Πoιότητας

Το πρωινό σας είναι έτοιμο: καφές (www.nescafe.gr), φρυγανιές (www.katselis.gr) με ζαμπόν (www.nikas.gr) και τυρί (www.kerrygold.com), φρέσκος χυμός πορτοκαλιού (www.delta.gr), κορν φλέικς (www.kelloggs.com)με γάλα 2% και κεικ σοκολάτας.



Τα τελευταία χρόνια το διαδίκτυο (Internet) έχει γνωρίσει μια απίστευτη ανάπτυξη, όχι μόνο όσο αφορά στον όγκο πληροφοριών και υπηρεσιών που προσφέρονται online, αλλά και στον αριθμό των ανθρώπων που έχει πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες. Αλλά τι είναι το διαδίκτυο; Το διαδίκτυο είναι ένα τεράστιο δίκτυο υπολογιστών. Οι διευθύνσεις που φιλοξενούνται στο διαδίκτυο είναι κυρίως εμπορικές, εκπαιδευτικές, κυβερνητικές, και στρατιωτικές αποθήκες πληροφοριών. Το World Wide Web (WWW), που συνήθως καλείτε WEB, είναι μια συλλογή αρχείων υπολογιστών σε συγκεκριμένες τοποθεσίες στο διαδίκτυο. Κάθε τοποθεσία στο Web καθορίζεται από μια διεύθυνση, που είναι γνωστή ως URL, και η οποία είναι προσβάσιμη σε κάθε χρήστη του πρωτοκόλλου http://www.τοποθεσία.com. Κάποιες τοποθεσίες δεν χρησιμοποιούν www. Επίσης η κατάληξη της διεύθυνσης έχει σχέση με την προέλευση της ιστοσελίδας, δηλαδή το .gr είναι για την Ελλάδα, το .it για την Ιταλία και το .de για την Γερμανία, καθώς και με το περιεχόμενο της, για παράδειγμα αν είναι εκπαιδευτικό η διεύθυνση καταλήγει σε .edu, αν είναι εμπορικό σε .com, αν είναι κυβερνητικό σε .gov κ.λ.π. Μπορεί κανείς να συνδεθεί στο διαδίκτυο μέσω του υπολογιστή του, εφόσον διαθέτει γραμμή τηλεφώνου, μόντεμ, παροχέα υπηρεσιών Internet, και ένα κατάλληλο πρόγραμμα (π.χ. Internet Explorer, Netscape Navigator, Opera). Τα περισσότερα Πανεπιστήμια προσφέρουν στους φοιτητές τους τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο και οι περισσότερες βιβλιοθήκες συχνά διαθέτουν προγράμματα προκειμένου να εξοικειωθεί ο φοιτητής με το Internet.

Μεγάλος αριθμός τοποθεσιών Web προσφέρει πληροφορίες πάνω στην διατροφή και την άσκηση. Ελληνικές ιστοσελίδες με περιεχόμενο ιατρικό και διατροφικό είναι τα : www.iatronet.gr, http://care.flash.gr, http://health.in.gr, www.mednutrition.gr, www.hmao.gr [Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας]. Αντίστοιχες πηγές στο εξωτερικό : www.eatright.org [American Dietetic Assosiation], http://www.bda.uk.com [British Dietetic Assosiation], www.medscape.com, www.ama-assn.org [American Medical Assosation], www.nutrition.gov και www.nap.edu . Στο διαδίκτυο υπάρχουν και ιστοσελίδες με εξειδικευμένο υλικό, όπως για όλα τα στάδια ζωής. Το www.gyn.gr, www.gynecology.gr, www.paidiatros.gr [Κέντρο Παιδιατρικής Μέριμνας] , www.ich.gr [Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού], www.nia.nih.gov [National Institute on Aging].

Στο διαδίκτυο παρέχονται πληροφορίες για εξειδικευμένες παθολογικές καταστάσεις. Όσον αφορά τις καρδιαγγειακές παθήσεις το www.elikar.gr [Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας], www.acc.org [American College of Cardiology], www.strokeassociation.org [National Stroke Association], www.lipids.com, www.americanheart.org [American Heart Association], www.childrensheart.org [Children's Heart Society] και www.heartuk.org.uk [British Heart Association]. Ιστοσελίδες που παρέχουν ενημέρωση σχετικά με την οστεοπόρωση είναι www.heliost.gr [Ελληνικό Ινστιτούτο Οστεοπόρωσης], www.nof.org [National Osteoporosis Foundation], www.osteofound.org [International Osteoporosis Foundation] και www.jococ.org [The Chinese University of Hong Kong Jockey Club Centre for Osteoporosis Care and Control]. Αξιόλογο υλικό σχετικά με τον Σακχαρώδη Διαβήτη μπορεί κανείς να βρει στο www.hndc.gr [Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του], www.mednet.gr και www.diabetes.org.uk. Το www.hsg.gr [Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρία] ενημερώνει σχετικά με τις διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος, το www.foodallergy.com [Alletess Medical Laboratory] σχετικά με τροφικές αλλεργίες και το http://members.aol.com/AmAnBu/ [American Anorexia/Bulimia Assosiation] σχετικά με διαταραχές πρόσληψης διατροφής.
Παράλληλα στο διαδίκτυο μπορείτε να αντλήσετε διατροφικό υλικό από διεθνούς οργανισμούς όπως www.who.org [World Health Organization], www.fao.org [Food and Agriculture Organization of the United Nations], www.unicef.org και www.nal.usda.gov [Food & Nutrition Information Center]. Υπάρχουν ιστοσελίδες για την ενημέρωση του καταναλωτή όπως τα www.inka.gr, www.pueblo.gsa.gov [Consumer Information Center], www.kepka.org και www.principalhealthnews.com. Για την Διασφάλιση Ποιότητας μπορείτε να ενημερωθείτε στα www.improve.org και www.cqm.org [Center for Quality of Management].

Και οι εταιρείες τροφίμων έχουν μια θέση στο Internet. Η www.delta.gr, www.nestle.gr, www.kelloggs.com, www.nutricia.gr, www.fage.gr, www.becelproactiv.gr και www.elais.gr παρουσιάζουν το εταιρικό τους προφίλ και τα προϊόντα του αναλυτικότερα. Χρήσιμες πληροφορίες για ευρέως χρησιμοποιούμενα τρόφιμα εμφανίζονται στο www.hersheyssugarfree.com , www.chocolateinfo.com [Chocolate Information Center] και www.oliveoil-info.gr . Συνταγές μαγειρικής δεν υπάρχουν μόνο σε βιβλία, αλλά και στο διαδίκτυο όπως η www.gourmet.gr, www.houseware.gr και www.mealsforyou.com.

Δυστυχώς δεν μπορούμε πάντα να βασιζόμαστε μόνο στις πληροφορίες που αποκομίζουμε από το WWW. Όταν η αναζήτηση αφορά θέματα υγείας, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο. Και αυτό γιατί ένας σημαντικός αριθμός διευθύνσεων προωθεί διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες που υπόσχονται τη θεραπεία ή την πρόληψη διαφόρων προβλημάτων υγείας. Δυστυχώς, οι περισσότερες τοποθεσίες αφορούν συμπληρώματα διατροφής τα οποία παρέχουν απατηλές υποσχέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: