Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

Ένα μήλο την ημέρα την Αλτσχάιμερ ίσως κάνει πέρα

Αντιοξειδωτικά για τη μνήμη

Δημοσίευση: 24 Ιαν. 06

Λόουελ, : Δύο με τέσσερα μήλα την ημέρα προφυλάσσουν από τις κυτταρικές βλάβες που εξασθενίζουν τη μνήμη με την πάροδο του χρόνου και σχετίζονται με την εκδήλωση της νόσου του Αλτσχάιμερ ή άλλου είδους άνοιας.

«Αυτή η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η κατανάλωση μήλων ή χυμού μήλου, σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τις συνέπειες του οξειδωτικού στρες. Υποδεικνύει επίσης ότι πρέπει να τρεφόμαστε με τέτοιες τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά» αναφέρει ο Δρ Τόμας Σία, επικεφαλής της τελευταίας μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Λόουελ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα, χρηματοδοτήθηκε από τον αμερικανικό σύνδεσμο παραγωγών μήλων και δημοσιεύεται στο Journal of Alzheimer's Disease.

Οι ερευνητές εξέτασαν ενήλικα και ηλικιωμένα ποντίκια που ακολουθούσαν είτε τη στάνταρτ δίαιτα, είτε δίαιτα φτωχή σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, είτε φτωχή δίαιτα εμπλουτισμένη με συμπυκνωμένο χυμό μήλου στο πόσιμο νερό. Τα πειραματόζωα εξετάστηκαν όσον αφορά τις νοητικές επιδόσεις με καθιερωμένα τεστ σε λαβύριθνους, καθώς και με βιοψίες εγκεφαλικού ιστού.

Αν και τα ενήλικα ποντίκια δεν φάνηκε να επηρεάστηκαν από τη φτωχή δίαιτα, τα ηλικιωμένα ποντίκια παρουσίασαν βλάβες, εύρημα που βρίσκεται σε συμφωνία με τη φυσιολογική γήρανση λόγω οξειδωτικής βλάβης των νευρώνων.

Ωστόσο, τα ηλικιωμένα ποντίκια που κατανάλωναν χυμό μήλου όχι μόνο απέφυγαν τις βλάβες, αλλά παρουσίασαν επιδόσεις ανώτερες ακόμα και από τα πειραματόζωα που ακολουθούσαν τη στάνταρτ δίαιτα.

Η μέγιστη νοητική οξύτητα καταγράφηκε σε πειραματόζωα που κατανάλωναν το ανθρώπινο αντίστοιχο δύο με τεσσάρων μήλων την ημέρα, ή δύο με τριών ποτηριών χυμού μήλου ημερησίως.


Δεν υπάρχουν σχόλια: