Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

Το ελαιολαδο κ η επιδραση του στο μεταβολισμο των λιπιδιων

Το ελαιόλαδο και η επίδρασή του στο μεταβολισμό των λιπιδίων.
Posted by bioport Στο ( Αναγνώσεις) Επιστημονική τεκμηρίωση για το Ελαιόλαδο και τις επιδράσεις του στο μεταβολισμό των λιπιδίων.

Σύνταξη : Eurosciences Communication σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών για την Αρτηριοσκλήρωση του Πανεπιστημίου Munster της Γερμανίας .


Αναδημσίευση απο FoodInfo

Η στεφανιαία νόσος ( ΣΝ ) συσχετίζεται με ορισμένους " παράγοντες κινδύνου ", όπως είναι το κάπνισμα , η υπέρταση και η υπερλιπιδαιμία . Μεταξύ των παραγόντων αυτών , η " χοληστερίνη " είναι ιδιαίτερα σημαντική .

Στοιχεία που προέρχονται από πολλές διαφορετικές πηγές ( στοιχεία από δοκιμές σε γενετικά , πειραματικά , επιδημιολογικά , και κλινικά πλαίσια ) αποδεικνύουν σταθερά την ύπαρξη μίας ισχυρής και ανεξάρτητης σχέσης μεταξύ της χοληστερίνης του πλάσματος και της ΣΝ .

Η μείωση των επιπέδων χοληστερίνης συνεπάγεται μία στατιστικά σημαντική μείωση στην επίπτωση καρδιακής προσβολής . Χαρακτηριστικά , μείωση της τάξης του 1% στη χοληστερίνη συνεπάγεται με μείωση του κινδύνου της ΣΝ κατά 2-3%.

Σήμερα είναι γνωστό ότι υπάρχουν δύο τύποι χοληστερίνης : η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη (LDL) και η υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη (HDL) - που έχουν γίνει γνωστές ως " η κακή " και " η καλή " χοληστερίνη αντίστοιχα . Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης HDL περιορίζουν τον κίνδυνο ΣΝ , ενώ τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης LDL τον αυξάνουν . Επίσης , αυξημένο κίνδυνο συνεπάγεται και η παρουσία υψηλών επιπέδων ενός άλλου τύπου λιπαρών , των τριγλυκεριδίων , ιδιαίτερα σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης HDL και αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης LDL.

Χάρη στο σημαντικό ρόλο των παραγόντων διατροφής στα λιπίδια του ορού και στις λιποπρωτεϊνες , η διατροφή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην πρόληψη και θεραπεία της ΣΝ . Στη δυτικού τύπου διατροφή , τα τρία κορεσμένα λιπαρά οξέα ( ΚΛΟ ), συγκεκριμένα το λαουρικό οξύ ( π . χ . στο φοινικέλαιο , στο λάδι από καρύδα ), το μυριστικό οξύ ( π . χ . στο βούτυρο , στο λάδι από καρύδα ), και το παλμιτικό οξύ ( π . χ . στα ζωικά λιπαρά ), αποτελούν το 60-70% του συνόλου των ΚΛΟ και σε αυτά οφείλεται η επίδραση των κορεσμένων λιπαρών στην αύξηση της χοληστερίνης . Το στεατικό οξύ , που συναντάται στο βούτυρο από καρύδα , είναι ουσιαστικά ουδέτερο . Μία συνηθισμένη προσέγγιση είναι η μείωση των ΚΛΟ στη διατροφή και η υποκατάστασή τους με πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ( ΠΑΛΟ ), μονοακόρεστα λιπαρά οξέα ( ΜΑΛΟ ), ή σύνθετους υδατάνθρακες , προκειμένου να διατηρηθεί μία κατάλληλη ισορροπία ενέργειας .

Το κυριότερο ΠΑΛΟ στη διατροφή είναι το λινελαϊκό οξύ , το οποίο κυριαρχεί στα φυτικά έλαια ( π . χ . στο ηλιέλαιο ). Οταν χρησιμοποιηθεί σε υποκατάσταση των ΚΛΟ , επιτυγχάνεται σημαντική μείωση της χοληστερίνης . Μεταξύ των λοιπών ΠΑΛΟ συγκαταλέγονται το αλφα - λινολαϊκό οξύ ( π . χ . στο σογιέλαιο και στο κραμβέλαιο ), καθώς και το εικοσαπενταινοϊκό και το δοκοσαχεξαινοϊκό οξύ , που συναντώνται σε λίπη και έλαια που προέρχονται από τη θάλασσα ( π . χ . στη ρέγγα και το σκουμπρί ), τα οποία μειώνουν αποτελεσματικά τα τριγλυκερίδια , επιφέροντας μικρές μόνο μεταβολές στη χοληστερίνη HDL και LDL.

Το κυριότερο ΜΑΛΟ στη διατροφή είναι το ελαϊκό οξύ , το οποίο κυριαρχεί στο ελαιόλαδο . Το ελαιόλαδο αποτελεί σημαντικό συστατικό στη Μεσογειακού τύπου διατροφή , συνεισφέροντας περισσότερο από 15% της ενέργειας . Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί , τα επίπεδα χοληστερίνης του αίματος και της επίπτωσης ΣΝ είναι κατά πολύ χαμηλότερα στα κράτη της περιοχής της Μεσογείου έναντι των αντιστοίχων άλλων χωρών .

Τόσο τα ΜΑΛΟ όσο και τα ΠΑΛΟ μειώνουν σημαντικά τη χοληστερίνη LDL όταν υποκαταστήσουν τα ΚΛΟ . Η αυξημένη πρόσληψη ΜΑΛΟ δεν θα επιφέρει ουσιαστική μεταβολή στα επίπεδα χοληστερίνης HDL. Η χοληστερίνη LDL που εξετάστηκε σε μέλη πληθυσμών στους οποίους χορηγήθηκε διατροφή με υψηλό περιεχόμενο ΜΑΛΟ ήταν πιο ανθεκτική στην οξείδωση . ( Η οξείδωση προκαλεί παραγωγή ελεύθερων ριζών που είναι επιβλαβής για τα κύτταρα ). Λόγω της υψηλής κατανάλωσης ΜΑΛΟ από τους πληθυσμούς της περιοχής της Μεσογείου για πολλούς αιώνες , τα ΜΑΛΟ θεωρούνται γενικά ασφαλή .

Σύμφωνα με πρόσφατες κατευθύνσεις ως προς τη διατροφή , που προέρχονται από την Ευρώπη καθώς και από την Αμερική , τόσο η μείωση των λιπαρών όσο και η αλλαγή του τύπου των λιπαρών που καταναλώνουμε παίζουν σημαντικό ρόλο . Η κατανάλωση του ελαιόλαδου αυξάνει την πρόσληψη ΜΑΛΟ χωρίς να επιφέρει σημαντική αύξηση των ΚΛΟ και διασφαλίζει την κατάλληλη πρόσληψη των αναγκαίων ΠΑΛΟ . Συνεπώς , μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη συμβολή σε μία υγιεινή διατροφή , περιορίζοντας τον κίνδυνο ΣΝ .

Ως συμπλήρωμα της παρούσας περίληψης , διατίθεται και αναλυτικό φύλλο πληροφοριών με επιστημονικές αναφορές .

Source : http://europa.eu.int/comm/agriculture/prom/olive/medinfo/index.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: