Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

Ημερίδα για την συζήτηση της ασφάλειας των τροφίμων διοργάνωσε το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

10/1/2005, ανανέωση: 11 Ιαν. 05

Το ζήτημα της ασφάλειας των συμβατικών, των γενετικά τροποποιημένων και των νεοφανών ή «λειτουργικών», των εμπλουτισμένων δηλαδή με πρόσθετες ουσίες, τροφίμων, θα συζητηθεί σήμερα κατά τη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας, την οποία διοργανώνει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με τη συμμετοχή επιστημόνων από το χώρο της έρευνας, της βιομηχανίας και των θεσμικών οργανισμών, στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου των ειδικών μορφωτικών εκδηλώσεων του Ιδρύματος.

Χθές, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην οποία παρέστη και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Θωμάς Αληφακιώτης, οι διευθυντές ερευνών του ΕΙΕ κ.κ. Κ. Σέκερης, Θ. Σωτηρούδης και 'Αρης Ξενάκης, ο Καθηγητής Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Αθηνών Σπ. Ραμαντάνης, ο ερευνητής του ΕΙΕ Γ. Σακελάρης και ο γεωπόνος Σπ. Αδαμόπουλος, εκπρόσωπος του Ελληνικού Συνδέσμου Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και ο γενικός διευθυντής του ΕΦΕΤ Χρήστος Αποστολόπουλος, αναφέρθηκαν στα θέματα τα οποία θα αναπτυχθούν σήμερα από τους εισηγητές της ημερίδας.

Οι τροφικές αλλεργίες προσβάλλουν σήμερα το 2% του πληθυσμού των ενηλίκων και το 8% του πληθυσμού των παιδιών

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν χθές στο μείζον θέμα της ασφάλειας των τροφίμων, επισημαίνοντας ότι οι τροφικές αλλεργίες προσβάλλουν σήμερα το 2% του πληθυσμού των ενηλίκων και το 8% του πληθυσμού των παιδιών . Τα κύρια διατροφικά συστατικά που προκαλούν αλλεργίες και περιέχονται σε Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη σήμανση των τροφίμων περιλαμβάνουν τα εξής προϊόντα: δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, το σέλινο, τα αυγά, τα ψάρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (συμπεριλαμβανομένης και της λακτόζης), τα καρκινοειδή (γαρίδες, καβούρια, κ.λ.π.), η μουστάρδα, οι ξηροί καρποί (φυστίκια, φουντούκια, κ.λ.π.) το σουσάμι και η σόγια, καθώς και όλα τα προϊόντα που προέρχονται από αυτά. Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν έλαια, ανέφερε ο κ. Σωτηρούδης, τα οποία περιέχουν πρωτεΐνες, οι οποίες είναι πολύ αλλεργιογόνες, επισημαίνοντας την ανάγκη λεπτομερούς σήμανσης των τροφίμων.

Ο κ. Αδαμόπουλος, ανέφερε ότι το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων αποτελεί έναν εκ των πρωταρχικών στόχων της Ε.Ε. Δήλωσε επίσης ότι η Ε.Ε διαθέτει το πιο αυστηρό και αξιόπιστο σύστημα στον κόσμο για την αξιολόγηση, τον έλεγχο και την έγκριση των γενετικά τροποποιημένων φυτών και των προϊόντων τους.

Κατά το 2003, πρόσθεσε, σε παγκόσμια κλίμακα καλλιεργήθηκαν περίπου 700 εκατ. στρέμματα με γενετικά τροποποιημένα φυτά, από 7 εκατομμύρια αγρότες, σε 18 χώρες του κόσμου, από τις οποίες 7 βιομηχανικές και 11 αναπτυσσόμενες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία και η Ν. Αφρική.

Ο καθηγητής Σπ. Ραμαντάνης αναφέρθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύουν στην υγιεινή και την ασφάλεια των συμβατικών προϊόντων, όπως οι λοιμώδεις νόσοι οι οποίες εξαπλώνονται μέσω των μολυσμένων ζωοτροφών.

Στα νεοφανή - λειτουργικά τρόφιμα αναφέρθηκε ο κ. 'Αρης Ξενάκης, υποστηρίζοντας ότι πέραν του διαθρεπτικού περιεχομένου τους, τα τρόφιμα αυτά αποτελούν τον κύριο τομέα ανάπτυξης της βιομηχανίας των τροφίμων.

Η ημερίδα θα κλείσει με μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, ενώ θα ακολουθήσουν στις 18 και στις 25 Ιανουαρίου δύο εκδηλώσεις οι οποίες απευθύνονται στο ευρύ κοινό, κατά τη διάρκεια των οποίων θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των εργασιών της ημερίδας, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια των τροφίμων στην Ελλάδα. Θα αναπτυχθούν επίσης ζητήματα σχετικά με το υπάρχον νομικό πλαίσιο και τους κανονισμούς, τις διαδικασίες ελέγχου σε όλα τα στάδια και τη θέση της Ελλάδας στη «διατροφικά» ενωμένη Ευρώπη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: