Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

Δύο σημαντικά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου

Δύο σημαντικά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου (LCPUFAs) είναι το αραχιδονικό οξύ (AA) (Ωμέγα 6) και το εικοσιδυοεξενικό οξύ (DHA) (Ωμέγα 3), τα οποία είναι σημαντικά συστατικά της ουσίας του εγκεφάλου.

Τα AA και DHA είναι λιπαρά οξέα, σημαντικά για την ανάπτυξη της φυσιολογικής λειτουργίας του εγκεφάλου και της όρασης.

Τα AA και DHA υπάρχουν σε όλες τις κυτταρικές μεμβράνες, ιδιαίτερα στον εγκέφαλο και τον αμφιβληστροειδή.

Βεβαίως! Η έρευνα έχει δείξει ότι η πρώτη βρεφική ηλικία είναι η χρονική περίοδος της ταχύτερης ανάπτυξης του εγκεφάλου. Σε αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο, ο εγκέφαλος χρειάζεται ΑΑ και DHA για να αναπτυχθεί και να ωριμάσει.

Φυσικά, τα AA και DHA βρίσκονται στο μητρικό γάλα, γεγονός που εξηγεί γιατί τα παιδιά που τα έχουν θηλάσει έχουν βελτιωμένες επιδόσεις όσον αφορά στην οπτική οξύτητα και νευρική ανάπτυξη.

Ένα ενδιαφέρον σημείο που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι μητέρες, είναι ότι η λήψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στη μητρική διατροφή, μπορεί να επηρεάσει τη σύνθεση των λιπαρών οξέων στο μητρικό γάλα.

Μεγαλύτερη εγκεφαλική ισχύς
Μια μελέτη που διεξήχθη σε βρέφη, αποκάλυψε ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου, δηλαδή τα AA και DHA, βελτιώνουν την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος καθώς και την ικανότητα εκμάθησης στην πρώτη βρεφική ηλικία.

Τα βρέφη στη δίαιτα των οποίων περιλαμβάνεται ΑΑ και DHA επί 4 μήνες από τη γέννησή τους, εμφανίζουν ικανότητες επίλυσης προβλημάτων ανώτερες από τα βρέφη που δεν προσλάμβαναν αυτά τα οξέα. Στους 10 μήνες, αυτά τα βρέφη αξιολογήθηκαν με βάση ένα τεστ, π.χ. την ικανότητα να εκτελέσουν μια σειρά από βήματα για να επιτύχουν τον στόχο, ο οποίος ήταν να ανακαλύψουν και να πάρουν πίσω ένα κρυμμένο παιχνίδι.

Η ομάδα των AA και DHA επέτυχε μεγαλύτερη βαθμολογία.

Καλύτερη οπτική ανάπτυξη
Υπάρχουν επίσης βάσιμες αποδείξεις ότι η προσθήκη AA & DHA στη βρεφική διατροφή έχει ευεργετική και μακροχρόνια επίδραση στην οπτική ανάπτυξη. Τα ΑΑ και DHA βοηθούν στη βελτίωση της οπτικής οξύτητας σε βρέφη.

Εν κατακλείδι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα AA και DHA παίζουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της πνευματικής και οπτικής ανάπτυξης στα βρέφη.

Μελέτες με παιδιά που έχουν θηλάσει υποδηλώνουν ότι αυτά τα οφέλη μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα, και να παραμείνουν και στην πρώιμη ενήλικο ζωή.

Γεγονότα σχετικά με την ταχεία ανάπτυξη του εγκεφάλου και την βρεφική διατροφή

Η ταχεία εγκεφαλική ανάπτυξη είναι η περίοδος όπου ο εγκέφαλος αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Αρχίζει κατά το τρίτο τρίμηνο και διαρκεί μέχρι περίπου τους 30 μήνες ζωής.

Η ταχεία εγκεφαλική ανάπτυξη σχετίζεται με τη γρήγορη ανάπτυξη της νέας εγκεφαλικής δομής και λειτουργίας.

Αυτά τα δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτή η περίοδος ταχείας εγκεφαλικής ανάπτυξης δεν θα πρέπει ποτέ να διακυβεύεται και ότι η διατροφή κατά την περίοδο αυτή πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεγμένη.

Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου, ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί προσχηματισμένα AA και DHA κατά προτίμηση από εκείνα που συντίθενται από προδρομικό υλικό.

Περίπου το 25% της εγκεφαλικής ουσίας σχηματίζεται κατά την περίοδο ταχείας εγκεφαλικής ανάπτυξης.

Για πολλά χρόνια, υπήρχε η θεώρηση ότι τα βρέφη μπορούν να συνθέτουν επαρκή ΑΑ και DHA από τους αντίστοιχους προδρόμους τους - λινολεϊκό και λινολενικό οξύ. Το λινολεϊκό και το λινολενικό οξύ θεωρούνται παραδοσιακά ως τα μόνα απαραίτητα λιπαρά οξέα.

Ωστόσο, η πρόσφατη κλινική έρευνα έδειξε ότι κατά την πρώιμη βρεφική ηλικία –την περίοδο της ταχύτερης εγκεφαλικής ανάπτυξης- ο εγκέφαλος προτιμά να χρησιμοποιεί προσχηματισμένα ΑΑ και DHA έναντι των συντεθειμένων από προδρομικό υλικό. Τα προσχηματισμένα ΑΑ και DHA μπορούν να προέλθουν από το μητρικό γάλα, μια φυσική πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων μακράς αλύσου.

Οι αγνές, φυτικές πηγές AA και DHA, είναι οι μόνες πηγές πολυακόρεστων λιπαρών οξέων μακράς αλύσου, οι οποίες αναγνωρίζονται ως ασφαλείς από τον FDA.

Άλλοι διεθνείς οργανισμοί που συνιστούν τη χρήση AA και DHA είναι ο Βρετανικός Οργανισμός Διατροφής (BNF), η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδικής Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (EPSGAN), ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας / Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (FAO/WHO) και το Ίδρυμα Υγείας Παιδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: