Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

Ελπίδα για τον καρκίνο του προστάτη


Ένα καινούργιο σύμμαχο στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη βρήκαν κατά πάσα πιθανότητα αμερικανοί ερευνητές. Ανακάλυψαν ότι το συστατικό που κάνει την καυτερή πιπεριά... καυτερή, οδηγεί σε αυτοκτονία τα καρκινικά κύτταρα.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι η καψικίνη «υποχρέωσε» το 80% των καρκινικών κυττάρων να αυτοκαταστραφούν. Τα καρκινικά κύτταρα αποφεύγουν την απόπτωση (φυσιολογική διαδικασία θανάτου των κυττάρων) μέσω μετάλλαξης ή απορρύθμισης των γονιδίων που συμμετέχουν σε αυτό το ενδογενές πρόγραμμα αυτοκτονίας. Η καψικίνη όμως αυξάνει τον αριθμό των πρωτεϊνών που παίζουν ρόλο στην απόπτωση και τα εμποδίζει να παρακάμψουν την κυτταρική αυτοκτονία. Επιπλέον, η έρευνα που δημοσιεύεται στην ιατρική εφημερίδα Cancer Research βρήκε ότι η θεραπεία καρκινικών όγκων με καψικίνη είχε ως αποτέλεσμα το μικρότερο μέγεθός τους.

Βρετανοί ειδικοί στον καρκίνο του προστάτη ισχυρίζονται ότι η καψικίνη μπορεί να αποτελέσει μελλοντικά το βασικό συστατικό ενός φαρμάκου, αλλά προειδοποιούν ότι η υπερβολική κατανάλωση καυτερής πιπεριάς έχει σχετιστεί με τον καρκίνο του στομάχου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: