Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

Διαβήτης, μια παγκόσμια μάστιγα που μπορεί να σταματήσει

Μια νόσος που μπορεί να ελεγχθεί

Δημοσίευση: 13 Νοε. 06


Το λογότυπο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη από τη Διεθνή Ομοσπονδία κατά της ασθένειας

Αθήνα: Σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, η συχνότητα του διαβήτη τύπου ΙΙ ανεβαίνει δραματικά, με τον αριθμό των ασθενών να αυξάνεται κατά επτά εκατομμύρια κάθε χρόνο.

Ο διαβήτης, αν και μπορεί να προληφθεί με υγιεινή διατροφή, είναι σήμερα πρώτη αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, ακρωτηριασμού, εμφράγματος και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, καθηγητής Πιέρ Λεφέμπβρ προειδοποεί: «Σε διάστημα πενήντα ετών, ο διαβήτης έχει μετατραπεί σε παγκόσμιο πρόβλημα με καταστροφκές συνέπειες στον άνθρωπο, την κοινωνία και την οικονομία. Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που ζουν με διαβήτη έχει ξεπεράσει τα 230 εκατ. Αν δεν ληφθούν μέτρα, η παγκόσμια επιδημία θα επηρεάσει πάνω από 350 εκατ. ανθρώπους σε διάστημα μιας γενιάς».

Την Τρίτη 14 Νοεμβρίου, το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία και τα διαβητολογικά κέντρα των κρατικών Νοσοκομείων, θα έχει τοποθετήσει ειδικά περίπτερα σε διάφορα σημεία της Αθήνας και του Πειραιά, όπου οι πολίτες θα μπορούν να μετρήσουν το σάκχαρό τους, να λάβουν έντυπο ενημερωτικό υλικό και να συζητήσουν τυχόν απορίες τους με τους ειδικούς.

Τα περίπτερα θα λειτουργήσουν από τις 10.00 έως τις 13.00 στη Νίκαια (Γενικό Κρατικό Πειραιώς), στον Πειραιά (Τζάνειο), στη Γλυφάδα (Ασκληπιείο Βούλας), στην Πλατεία Μαβίλη (ΝΙΜΙΤΣ), στην Ομόνοια (Πολυκλινική), στην Κηφισιά (Φλέμινγκ), στο Πεντάγωνο (Γενικό Κρατικό Αθηνών), στο Σύνταγμα (Ευαγγελισμός) και στο Περιστέρι (Αττικόν).

Η παγκόσμια επιδημία διαβήτη τύπου ΙΙ (διαβήτη των ενηλίκων) αποδίδεται στην παχυσαρκία, στην καθιστική ζωή και στη διάδοση της «δυτικής» διατροφής, που περιλαμβάνει λίγα φρούτα και λαχανικά και πολλά κατεργασμένα τρόφιμα και απλούς υδατάνθρακες, όπως ζάχαρη, άσπρο ψωμί και ζυμαρικά.

Όπως προειδοποίησαν επιστήμονες σε συνέδριο για το διαβήτη τη Δευτέρα στην Αυστραλία, ο διαβήτης πλέον απειλεί με εξαφάνιση πολλούς εντόπιους πληθυσμούς στην Ασία, την Αυστραλία, τον Ειρηνικό και την Αμερική, καθώς η δυτικού τύπου δίαιτα διαδίδεται στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ιθαγενείς των περιοχών αυτών είναι από γενετική άποψη πιο ευάλωτοι στο αυξημένο σάκχαρο του αίματος.

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη καθιερώθηκε το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Συμπίπτει με την ημερομηνία γέννησης του Φρεντερικ Μπάντινγκ, ο οποίος ανακάλυψε το 1921 την ινσουλίνη, μαζί με τον Τσαρλς Μπεστ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: