Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

ΦΡΟΥΤΑ!

Φρούτα – Λαχανικά (χορταρικά)


1 μέτριο ροδάκινο (80 γρ)

1 μικρό πορτοκάλι

2 μέτρια δαμάσκηνα

1 μικρό μήλο

12 ρόγες σταφύλι

1 φλιτζάνι φράουλες

2 βερίκοκα

1 μικρό αχλάδι

1 φέτα καρπούζι (100 γρ)

Μισή μπανάνα

10 κεράσια

1 φέτα πεπόνι (100 γρ)

1 ντομάτα

Κουνουπίδι, κολοκυθάκια

100 γρ αρακάς, φασολάκια ή πατάτες

Σέλινο, μπρόκολα

Παντζάρια, ραπανάκια

Μαρούλι

Καρότα (100 γρ)

Αντίδια, ραδίκια, σπαράγγια

Πιπεριές, μελιτζάνες

Σπανάκι, λάχανο

Κρεμμύδια

Μπάμιες

Τα φρούτα και τα χορταρικά, γεμάτα βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, νερό και κυτταρίνη, αποτελούν τη δεύτερη βασική ομάδα τροφίμων. Δεν περιέχουν πρωτεΐνες και λίπη ή λάδια, αλλά αρκετούς υδατάνθρακες.

Τα περισσότερα φρούτα πρέπει να τρώγονται με τη φλούδα τους, αφού πρώτα πλυθούν πολύ καλά. Η κυτταρίνη που βρίσκεται στη φλούδα είναι πολύτιμη για τον οργανισμό μας. Όλα τα κόκκινα, κίτρινα, πράσινα και μαύρα φρούτα περιέχουν πολλή βιταμίνη Α. Τα περισσότερα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνη C (π.χ. πορτοκάλι, μανταρίνι, φράουλες, καρπούζι, πεπόνι)

Τα παρακάτω χορταρικά μπορείς να τα τρως ωμά ή βραστά σε απεριόριστη ποσότητα. Δεν παχαίνουν.

Αγγούρια – Αντίδια – Κολοκυθάκια – Λάχανο – Μαρούλι – Κουνουπίδι – Μπάμιες – Μελιτζάνες - Μπρόκολα

Παντζάρια (φύλλα) – Ραδίκια – Ραπανάκια – Σπανάκι – Σπαράγγια – Πιπεριές – Σέλινο – Φασολάκια χωρίς καρπό

Τα σκούρου χρώματος φρούτα και χορταρικά είναι πλούσια σε βιταμίνη Α που χρειάζεται:

Στα μάτια

Στα δόντια

Στο δέρμα

Στην ανάπτυξη

Στο αναπνευστικό σύστημα

Στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος

Τρώγε πάντα φρέσκα φρούτα ή στίβε τα και πίνε το χυμό τους. Διάλεγε πάντα εποχιακά και φρέσκα φρούτα και χορταρικά.

Φτιάξε κάτι μόνος σου… αλλά να το τρως με μέτρο γιατί περιέχει αρκετή ζάχαρη!

Ψητά μήλα με κανέλα

Υλικά

Μήλα (φιρίκια)

Ζάχαρη, Κανέλα

Προαιρετικά ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε το κουκούτσι, τα γεμίζουμε με ζάχαρη, κανέλα και ξηρούς καρπούς (προαιρετικά). Τα βάζουμε σε ταψί και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (180-200 βαθμούς Κελσίου) για μία ώρα περίπου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: