Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

Φαγητο κ Σεξ.

Φαγητό και σεξ: Τι πρέπει να ξέρετε
18-12-2006


Από την αρχαιότητα, οι άνθρωποι έψαχναν για μαγικά ελιξίρια για να βελτιώνουν τις σεξουαλικές τους δυνατότητες και εμπειρίες. Δια μέσου των αιώνων πολλά τρόφιμα θεωρήθηκαν ως αφροδισιακά αλλά πολύ λίγα επιστημονικά στοιχεία τεκμηριώνουν ότι πράγματι αυτά έχουν ευεργετικές επιδράσεις.

Ενώ μπορεί να ισχυριστούμε ότι οι Έλληνες Θεοί του Ολύμπου είχαν λάθος για αυτά που πίστευαν για τα μυθικά αφροδισιακά, το ίδιο δεν μπορούμε να πούμε για την Ελληνική διατροφή. Πλούσια σε ψάρια, λαχανικά και ελαιόλαδο, φαίνεται ότι αρμόζει τέλεια για μια υγιή και αποτελεσματική σεξουαλική ζωή.

Πολλοί πιστεύουν ότι ένα ρομαντικό δείπνο με ένα καλό στέικ, κρασί και σοκολάτα, θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά την ερωτική τους ορμή και τη διάθεση τους για το αγαπημένο τους πρόσωπο. Βέβαια ένα πετυχημένο νόστιμο δείπνο, έχει τη συμβολή του για να κερδίσει την καλή διάθεση και την καρδιά αυτού που αγαπάμε και ποθούμε.

Όμως ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές φαγητών για να διατηρούμε σε όσο το δυνατό πιο άριστη λειτουργική κατάσταση, το σεξουαλικό μας σύστημα;

Η αλήθεια είναι ότι το θέμα της σεξουαλικής λειτουργίας, είναι ένα σοβαρό ζήτημα υγείας. Δεν μπορείτε να απολαμβάνετε μια υγιή σεξουαλική ζωή εάν δεν φροντίζετε και τους άλλους τομείς της υγείας σας.

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να κάνετε για να έχετε μια υγιή σεξουαλική ζωή, είναι να τρώτε σωστά. Και μην ξεχνάτε ότι με την αύξηση της ηλικίας σας, η σεξουαλική ζωή επηρεάζεται και επομένως η ορθή διατροφή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Οι βιολογικές αλλαγές που σημειώνονται στον οργανισμό σας λόγω αύξησης της ηλικίας, μπορούν να επηρεάζουν αρνητικά τις σεξουαλικές σας δυνατότητες. Τα επίπεδα των ορμονών αρχίζουν να μειώνονται. Η τεστοστερόνη, τα οιστρογόνα και οι ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα, αρχίζουν να μειώνονται στο αίμα ήδη μετά από την ηλικία των 35 ετών.

Ταυτόχρονα, με την αύξηση της ηλικίας, πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να αποκτούν περιττά κιλά, γίνονται υπέρβαροι ή χειρότερα παχύσαρκοι και επιβαρύνουν το μεταβολισμό τους. Αυτά φυσικά, δεν είναι ότι καλύτερο για τη σεξουαλική ζωή που επηρεάζεται όπως και ο υπόλοιπος οργανισμός από τις νοσηρές αυτές καταστάσεις.

Θα διερωτάστε βέβαια γιατί όλα αυτά επηρεάζουν τις σεξουαλικές σας ικανότητες. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει και οι γιατροί έχουν επιβεβαιώσει ότι για καλή σεξουαλική ζωή απαιτούνται υγιή κύτταρα, που λειτουργούν καλά, πολλαπλασιάζονται ορθά και παράγουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να νιώθουμε ευχάριστα.

Για να μπορούν τα κύτταρα να βρίσκονται στην καλύτερη τους δυνατή κατάσταση και να μας προσφέρουν όλα αυτά τα αγαθά, χρειάζονται υπεράνω όλων οξυγόνο. Ταυτόχρονα πρέπει να μπορούν να αποβάλλουν και να απαλλάσσονται από τις αχρείαστες ουσίες που παράγονται από το μεταβολισμό.

Όποιος λέει καλή παροχή οξυγόνου και κάθαρση των κυττάρων, ιστών και οργάνων, ξέρει ότι το βασικό στοιχείο για αυτά, είναι η καλή κυκλοφορία του αίματος. Και δεν είναι τυχαία που οι γιατροί λένε ότι αυτά που είναι καλά για την καρδία και το κυκλοφορικό σας σύστημα, είναι επίσης καλά και για τα σεξουαλικά σας όργανα.

Η υγιεινή διατροφή, έχει θεμελιώδη ρόλο για το κυκλοφορικό σας σύστημα. Δύο χημικές ουσίες, βρέθηκαν να βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος: Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και η L-Αργινίνη. Οι ουσίες αυτές υπάρχουν σε τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο, ο σολομός και οι ξηροί καρποί, γεγονός που τα καθιστά πολύ ευεργετικά για τη σεξουαλική σας λειτουργία.

Επίσης άλλα τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικές χημικές ενώσεις, όπως τα πράσινα λαχανικά, το σκόρδο, η ρίζα τσινσένγκ και η σόγια, βοηθούν για μια καλύτερη κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων σας, της κυκλοφορίας του αίματος και κατά συνέπεια ευεργετούν τη σεξουαλική σας ζωή.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η διατροφή αποτελεί ένα μόνο από τους πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η υγιής σεξουαλική ζωή. Η σωματική άσκηση είναι επίσης πολύ σημαντική.

Το κάπνισμα ενός τσιγάρου ή ένα ποτό, έχουν για πολλούς συσχετισθεί με το σεξ. Η αλήθεια είναι όμως ότι το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, μειώνουν και εμποδίζουν τη σεξουαλική λειτουργία. Εάν είστε σημαντικά υπέρβαρος ή παχύσαρκος, καπνίζετε και πίνετε υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ ή χρησιμοποιείτε ναρκωτικά, τότε δεν υπάρχουν μαγικά ελιξίρια ή αφροδισιακά που μπορούν να εξουδετερώνουν τις αρνητικές επιδράσεις των νοσηρών αυτών καταστάσεων.

Σίγουρα, ο ρόλος της ψυχολογικής σας κατάστασης, είναι καθοριστικός για τις σεξουαλικές σας δυνατότητες. Το στρες, το άγχος, η κατάθλιψη και άλλες αιτίες ψυχικής καταπόνησης, έχουν μεγάλη αρνητική επίδραση στη σεξουαλική διάθεση και λειτουργία.

Έτσι, λοιπόν για μεγαλύτερες δυνατότητες στο σεξ και καλύτερη σεξουαλική ζωή, θα συγκρατήσετε την τετράδα:

  1. Υγιεινή διατροφή

  2. Σωματική άσκηση

  3. Αποφυγή καπνίσματος, αλκοόλ και ναρκωτικών

  4. Καλή ψυχολογική κατάσταση

Στις περιπτώσεις που έχετε ανησυχίες σχετικά με οποιοδήποτε θέμα της σεξουαλικής σας λειτουργίας και υγείας, είναι απαραίτητο πρώτα απ' όλα, να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.

Θα συγκρατήσουμε λοιπόν ότι πράγματι μια προσεγμένη, έξυπνη και υγιεινή διατροφή, μπορεί να βοηθά σημαντικά τις σεξουαλικές σας λειτουργίες λόγω του ότι βελτιώνει τη γενικότερη υγεία του οργανισμού, ιδιαίτερα της καρδίας και του κυκλοφορικού σας συστήματος γενικότερα.

Βιβλιογραφία:

British Nutrition Foundation

Society for the Scientific Study of Sexuality

Sexuality Information and Education Council of the United States


Δεν υπάρχουν σχόλια: