Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

VITAMINS

Βιταμίνες

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ;


Οι βιταμίνες είναι οργανικές ενώσεις που σε πολύ μικρές ποσότητες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την κανονική λειτουργία του οργανισμού.
Κάποιες από αυτές τις θαυματουργές ουσίες συντίθενται από τον οργανισμό, αλλά σε ανεπαρκής ποσότητες. Κάποιες άλλες όμως δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό. Για αυτό το λόγο οι βιταμίνες πρέπει να λαμβάνονται με τις τροφές.

Για τις περισσότερες διαδικασίες του μεταβολισμού οι βιταμίνες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο. Χωρίς την παρουσία τους θα ήταν αδύνατες πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού ή κάποιες θα γίνονταν πολύ αργά και ακανόνιστα. Οι βιταμίνες είναι αναγκαίες για την αφομοίωση των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών. Οι βιταμίνες είναι υπεύθυνες για την σύνθεση των ορμονών και των ενζύμων. Ενισχύουν το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, ρυθμίζουν την ανάπτυξη, και τέλος σημαντικός είναι ο ρόλος τους στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

ΠΟΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ;


Σήμερα είναι γνωστές 16 βιταμίνες κάθε μια από τις οποίες έχει διαφορετική χημική δομή και εκτελεί διαφορετική εργασία στον οργανισμό. Οι βιταμίνες διακρίνονται σε λιποδιαλυτές οι οποίες διαλύονται στο λίπος και στις υδατοδιαλυτές οι οποίες διαλύονται στο νερό.
Από χημική άποψη οι λιποδιαλυτές βιταμίνες περιέχουν άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο. Ενώ οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες περιέχουν και άζωτο.

ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Λιποδιαλυτές είναι οι βιταμίνες A, D, E και K. Έχουν την τάση να αποθηκεύονται στους ιστούς και ιδιαίτερα στο ήπαρ σε αντίθεση με τις υδατοδιαλυτές. Βραχυπρόθεσμη έλλειψη τους από τον οργανισμό μπορεί να αναπληρωθεί από την χρήση αυτών των αποθεμάτων. Η υπερδοσολογία όμως έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική συγκέντρωση, με πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία.

Υδατοδιαλυτές είναι οι βιταμίνες B1, B2, B5 (παντοθεικό οξύ), B6, Β9 (φολικό οξύ), B12, C, H (βιοτίνη), χολίνη, ινοσιτόλη και το παρα-αμινοβενζοικό οξύ (PABA). Τυχόν πλεονάζουσα ποσότητα δεν αποθηκεύεται στο οργανισμό, αλλά αποβάλλεται με τον ιδρώτα και τα ούρα. Εξαίρεση σε αυτή τη διαδικασία αποτελεί η βιταμίνη Β12.


Παρόλα αυτά βιταμίνες σε υπερβολική δοσολογία μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες παρενέργειες για τον οργανισμό.

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Σε αυτές τις ιστοσελίδες του fitnessinfo.gr μπορείται να βρείτε όλες τις πληροφορίες που αφορούν τις βιταμίνες. Την χρησιμότητα τους στον οργανισμό, την ημερήσια δοσολογία που χρειαζόμαστε, ποιές είναι οι τροφές που μπορούμε να βρούμε τις βιταμίνες. Επίσης θα βρείτε και αρκετά ιστορικά στοιχεία


Δεν υπάρχουν σχόλια: