Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2007

kapnisma.ti simainei k ti de simainei

Τι σημαίνει και τι δεν σημαίνει

Δύο καπνιστές δεν καπνίζουν ποτέ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.Τα ποσοστά περιεκτικότητας σε πίσσα και νικοτίνη που αναφέρονται για κάθε μάρκα τσιγάρων δεν έχουν στόχο (ούτε είχαν ποτέ) να ενημερώσουν για την ακριβή ποσότητα πίσσας και νικοτίνης που εισπνέει με κάθε τσιγάρο που καπνίζει κάθε καπνιστής. Τα ποσοστά αυτά προέρχονται από τυποποιημένες μεθόδους ελέγχου, οι οποίες συγκρίνουν διάφορες μάρκες τσιγάρων όταν αυτές "καπνίζονται" από ένα μηχάνημα κάτω από πανομοιότυπες εργαστηριακές συνθήκες. Όπως έχουν δηλώσει οι ρυθμιστικές αρχές, οι έλεγχοι αυτοί - συμπεριλαμβανομένων αυτών που έγιναν και σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (Federal Trade Commission - FTC) και τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (International Standards Organization - ISO) από την εισαγωγή τους ακόμη, δείχνουν τις σχετικές διαφορές σε περιεκτικότητα πίσσας και νικοτίνης που παρατηρούνται σε διάφορες μάρκες τσιγάρων, υπό την προϋπόθεση ότι ο κάθε καπνιστής κρατά και καπνίζει το τσιγάρο της κάθε μάρκας όπως ακριβώς το μηχάνημα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μεθόδους ελέγχου, ακολουθείστε τους συνδέσμους δεξιά.

Αναφέρεται ότι ορισμένοι καταναλωτές πιστεύουν ότι κάθε τσιγάρο που καπνίζουν απελευθερώνει την ίδια ακριβώς ποσότητα πίσσας και νικοτίνης που αναφέρει η μέθοδος ελέγχου με μηχάνημα. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, σε ανακοίνωσή της, εξηγεί στους καπνιστές: "Όταν κοιτάει κανείς την περιεκτικότητα των τσιγάρων σε πίσσα και νικοτίνη, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η ποσότητα πίσσας και νικοτίνης που εισπνέει θα διαφέρει σημαντικά, ανάλογα με τον τρόπο που καπνίζει το τσιγάρο." Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι κάποιοι καπνιστές έχουν παρερμηνεύσει τα νούμερα αυτά, κάντε κλικ στους συνδέσμους δεξιά.

"Η ποσότητα πίσσας και νικοτίνης που εισπνέετε θα διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο που καπνίζετε".

Ruth Dempsey, Director, Scientific Product Assessment

Χρησιμοποιώντας την περιεκτικότητα πίσσας ως σημείο αναφοράς, περιγράφουμε κάποιες μάρκες μας με όρους όπως "light" και "ultra light". Ωστόσο, αυτοί οι όροι που περιγράφουν τη μάρκα, όπως και οι ίδιες οι περιεκτικότητες που αναφέρονται, δεν υπήρξαν ποτέ ένδειξη της ακριβούς ποσότητας πίσσας και νικοτίνης που εισπνέει ένας συγκεκριμένος καπνιστής σε κάποια δεδομένη στιγμή. Αν και πιστεύουμε ότι οι όροι που περιγράφουν τη μάρκα είναι χρήσιμα στοιχεία για τη σύγκριση διαφόρων μαρκών τσιγάρων σε ό,τι αφορά στην ένταση της γεύσης και την αναγραφόμενη περιεκτικότητα σε πίσσα, στις ενέργειες προώθησης των προϊόντων μας δεν υπαινισσόμαστε, και οι καπνιστές δεν πρέπει να υποθέτουν, ότι τα τσιγάρα "light" ή "ultra light" είναι "ακίνδυνα" ή "πιο ασφαλή" από τις μάρκες "full flavor". Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) αναφέρει ότι η μετάβαση των καπνιστών σε προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα πίσσας δεν προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις των αρχών δημόσιας υγείας για τα τσιγάρα με χαμηλή περιεκτικότητα πίσσας (ανάμεσά τους ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε το 1998 η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC), στο οποίο αναφέρεται ότι "δεν υπάρχει ακίνδυνο τσιγάρο"), ακολουθείστε τους συνδέσμους δεξιά. Παρακάτω αναφερόμαστε με περισσότερες λεπτομέρειες στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τους όρους που περιγράφουν τις μάρκες.

Και κάτι ακόμα για τους καπνιστές που ενδεχομένως ενδιαφέρονται να εισπνέουν λιγότερη πίσσα και νικοτίνη καπνίζοντας: Πολλοί διατείνονται ότι οι καπνιστές "αναπληρώνουν" τη μειωμένη περιεκτικότητα πίσσας και νικοτίνης ορισμένων μαρκών τσιγάρων, καπνίζοντάς τα με διαφορετικό τρόπο από τους καπνιστές τσιγάρων με υψηλή περιεκτικότητα. Για παράδειγμα, μπορεί να τραβάνε περισσότερες ή μεγαλύτερες ρουφηξιές, να καπνίζουν μεγαλύτερο μέρος του τσιγάρου ή να φράζουν τις οπές εξαερισμού που συμβάλλουν στη χαμηλότερη περιεκτικότητα ορισμένων μαρκών τσιγάρων. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο έντονα καπνίζει το τσιγάρο του ένας καπνιστής, τόσο περισσότερη πίσσα και νικοτίνη θα εισπνεύσει. Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με το πώς "αναπληρώνουν" οι καπνιστές το μειωμένο ποσοστό πίσσας και νικοτίνης και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα πίσσας και νικοτίνης που εισπνέετε, ακολουθείστε τους σχετικούς συνδέσμους δεξιά.

Έλεγχοι με μηχάνημα για τη μέτρηση της περιεκτικότητας σε πίσσα και νικοτίνη.

Οι εταιρίες καπνού μετρούν το μέσο όρο περιεκτικότητας κάθε τσιγάρου σε πίσσα και νικοτίνη χρησιμοποιώντας τυποποιημένες μεθόδους ελέγχου με μηχανήματα. Π.χ., οι εταιρίες καπνού στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη μέθοδο που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (Federal Trade Commission - FTC) το 1967 και ονομάζεται "μέθοδος FTC". Σε πολλές άλλες χώρες παγκοσμίως, χρησιμοποιείται μια παρεμφερής μέθοδος που αναπτύχθηκε από το Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (International Standards Organization - ISO). Οι μέθοδοι αυτές συγκρίνουν την περιεκτικότητα πίσσας και νικοτίνης διαφόρων μαρκών τσιγάρων, όταν τα τσιγάρα καπνίζονται από μηχάνημα κάτω από πανομοιότυπες εργαστηριακές συνθήκες και προσδιορίζουν τις σχετικές διαφορές τους όσον αφορά στην περιεκτικότητά τους σε πίσσα και νικοτίνη.

Ωστόσο, οι μέθοδοι ελέγχου με μηχανήματα "καπνίζουν" κάθε μάρκα με τον ίδιο τρόπο. Π.χ., στη μέθοδο FTC, το μηχάνημα παίρνει μια εισπνοή διάρκειας δύο δευτερολέπτων συγκεκριμένου όγκου καπνού (35 milliliters) ανά λεπτό, και για τη διεξαγωγή του ελέγχου απαιτείται η εισαγωγή του τσιγάρου στο στόμιο του μηχανήματος έως ένα συγκεκριμένο σημείο του φίλτρου. Άλλες μέθοδοι χρησιμοποιούν παρόμοιες παραμέτρους.

Αυτές οι μέθοδοι ελέγχου με μηχάνημα ποτέ δεν στόχευαν να καθορίσουν τι πραγματικά εισπνέει και πώς το εισπνέει ο καπνιστής. Μάλιστα, το 1967, όταν η FTC ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των δοκιμαστικών ελέγχων της μεθόδου που χρησιμοποιείται σήμερα, δήλωσε ότι "καμία μέθοδος ελέγχου δεν μπορεί να αναπαραγάγει επακριβώς τις πραγματικές συνθήκες του καπνίσματος από καπνιστές και, σε γενικές γραμμές, καμία μέθοδος δεν μπορεί να θεωρηθεί 'σωστή' ή 'λάθος' - στόχος του ελέγχου δεν είναι να καθορίσει την ποσότητα πίσσας και νικοτίνης που εισπνέει ένας καπνιστής, αλλά μάλλον να καθορίσει την ποσότητα πίσσας και νικοτίνης που απελευθερώνεται κατά το κάπνισμα του τσιγάρου από το μηχάνημα, σύμφωνα με τη μέθοδο που εφαρμόστηκε" O σύνδεσμος δεξιά παραπέμπει σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η FTC το 1967, όπου περιγράφονται οι περιορισμένες δυνατότητες των τυποποιημένων μεθόδων ελέγχου με μηχανήματα.

Το 1997, η FTC πρότεινε αναθεώρηση της μεθόδου ελέγχου που εφαρμόζεται και, επί του παρόντος, επαναξιολογεί και αναπτύσσει συγκεκριμένες προτάσεις για την εξέλιξη της μεθόδου στο μέλλον. Για να διαβάσετε το εισαγωγικό κείμενο στα σχόλια που υπέβαλαν εκπρόσωποι του κλάδου της καπνοβιομηχανίας το 1998 σχετικά με τη μέθοδο ελέγχου με μηχάνημα που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ, ακολουθείστε το σύνδεσμο δεξιά

Ως αποτέλεσμα των περιορισμένων δυνατοτήτων που έχουν αυτές οι μέθοδοι μετρήσεων, οι καπνιστές δεν θα πρέπει να συμπεραίνουν ότι τα ποσοστά περιεκτικότητας του ελέγχου με μηχανήματα που αναγράφονται στις συσκευασίες ή τις διαφημίσεις της μάρκας που προτιμούν, αναφέρουν την πραγματική ποσότητα πίσσας και νικοτίνης που θα εισπνεύσουν με κάθε τσιγάρο που καπνίζουν. Επιπλέον, δε θα πρέπει να υποθέτουν ότι οι περιεκτικότητες αυτές υποδεικνύουν με ακρίβεια τη σχετική ποσότητα πίσσας και νικοτίνης που μπορεί να εισπνεύσουν από την μάρκα των τσιγάρων που προτιμούν, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη μάρκα.

Η χρήση των όρων που περιγράφουν τις μάρκες από τη Philip Morris

H Philip Morris συχνά περιγράφει τις μάρκες των τσιγάρων χρησιμοποιώντας όρους όπως "full flavor", "light" και "ultra light". Οι όροι αυτοί συνήθως αποκαλούνται "όροι που περιγράφουν τη μάρκα" και διευκολύνουν τους καταναλωτές να ξεχωρίζουν τις διάφορες μάρκες και τους τύπους τσιγάρων που διατίθενται στην αγορά.

Οι όροι που περιγράφουν τις μάρκες γενικά χρησιμοποιούνται ως μέτρο σύγκρισης (για χαρακτηριστικά όπως η ένταση της γεύσης και του αρώματος και η περιεκτικότητα πίσσας και νικοτίνης όπως προκύπτει από τη μέθοδο ελέγχου με μηχάνημα) μιας μάρκας τσιγάρων σε μια συγκεκριμένη χώρα, προκειμένου να την ξεχωρίζουν από άλλες μάρκες που διατίθενται στην αγορά της χώρας αυτής. Οι καπνιστές δεν θα πρέπει να υποθέτουν ότι οι χαρακτηρισμοί μάρκας όπως "light" ή "ultra light" υποδεικνύουν με ακρίβεια την πραγματική ποσότητα πίσσας και νικοτίνης που θα εισπνεύσουν από οποιοδήποτε τσιγάρο, αλλά ούτε και τη σχετική ποσότητα σε σύγκριση με κάποια ανταγωνιστική μάρκα τσιγάρων. Κάποιοι ερευνητές αναφέρουν ότι οι καταναλωτές που καπνίζουν τσιγάρα "light" εισπνέουν την ίδια ποσότητα νικοτίνης και πίσσας με αυτούς που καπνίζουν μάρκες "full flavor". Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα, ακολουθείστε τους συνδέσμους δεξιά.

Η Philip Morris με τις ενέργειες προώθησης των προϊόντων της δεν υπαινίσσεται, και οι καπνιστές δεν πρέπει να υποθέτουν, ότι τα τσιγάρα χαμηλής περιεκτικότητας είναι "ακίνδυνα" ή "πιο ασφαλή" από τα full flavor. Οι προειδοποιήσεις που αφορούν στην υγεία είναι απαραίτητο να εμφανίζονται σε όλες τις μάρκες μας, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητά τους σε πίσσα και νικοτίνη. Σε πρόσφατη ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου αναφέρεται ότι "εάν οι καταναλωτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, τότε θα πρέπει να κόψουν το κάπνισμα. Με απλά λόγια, δεν υπάρχει κανένα ακίνδυνο τσιγάρο". Η Επιτροπή επαναλαμβάνει ότι "το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο και η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (U.S. Food and Drug Administration) έχουν δηλώσει ότι νέα στοιχεία συγκλίνουν στην άποψη ότι τα περιορισμένα οφέλη στην υγεία, που παλιά λεγόταν ότι σχετίζονταν με τα τσιγάρα με χαμηλή περιεκτικότητα σε πίσσα και νικοτίνη, μπορεί να μην υφίστανται".

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στο θέμα αυτό, ακολουθείστε τους συνδέσμους δεξιά.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει σήμερα κανένα τσιγάρο στην αγορά το οποίο αποδέχονται οι φορείς δημόσιας υγείας ως "μειωμένου κινδύνου". Το θέμα εξακολουθεί να είναι ότι, εάν οι καπνιστές ανησυχούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί το κάπνισμα, η διακοπή του καπνίσματος είναι μακράν η καλύτερη εναλλακτική λύση για τη μείωση των κινδύνων αυτών.

Ωστόσο, επειδή οι καπνιστές έχουν διαφορετικές προτιμήσεις, η Philip Morris προσφέρει προϊόντα με διαφορετική περιεκτικότητα πίσσας και νικοτίνης, σύμφωνα με τις μετρήσεις κάποιας από τις μεθόδους ελέγχου με μηχανήματα. Πιστεύουμε ότι είναι σωστό να συνεχίσουμε να διαφοροποιούμε τις μάρκες μας σε αυτή τη βάση, και ότι οι χαρακτηρισμοί μάρκας όπως "light" και "ultra light" μας διευκολύνουν να επικοινωνήσουμε τις διαφορές αυτές στους ενήλικους καπνιστές.


Δεν υπάρχουν σχόλια: